2002

Ricky Gordon, The Romantics & J. Vincent Edwards

Logo Radio MalaikaHet rockconcert ‘Such a night’ vond voor het eerst plaats in de zomer van 2002. Deze eerste editie was een regelrecht schot in de roos. Ruim 500 toeschouwers genoten van een swingende muzikale avond. De eigenlijke basis van dit festival werd echter jaren eerder gelegd, door een aantal medewerkers van het lokale radiostation ‘Radio Malaika’. Deze Zeelse zender geeft de muziek uit de jaren ’60 en ’70 de ruimte die het verdient. En dat weet menig luisteraar te waarderen. De muzikale band die tussen luisteraars en radiomakers gecreëerd werd, resulteerde zo in tal van activiteiten.

The RomanticsZo vonden bv. de ‘Get Back with Company Store’-rockconcerten hun oorsprong bij Malaika. De kracht van de organisatie zat in de kwaliteit en explosiviteit, die door de diverse bands ten gehore werd gebracht. Groepen als ‘The Romantics’, ‘The Rocks’, ‘Catch 22’, ‘Nie Neute’ en ‘The Apples’ gaven elk op hun manier kleur en spektakel aan de verschillende edities ervan.

 

rgHet idee voor ‘Such a night’ kwam er in mei 2002. Toen men aan radiomaker Chris Thompson de vraag stelde, om met Radio Malaika een eigen showavond te organiseren tijdens de Kouterfeesten, legde hij de vraag voor aan enkele muzikale aanverwanten. Over de keuze van het repertoire bestond geen twijfel: de gouden jaren ’60 en ’70 doen herleven in al hun glorie, dat was het doel van de organisatoren. In sneltempo werden er contacten en contracten gemaakt met zangers en muzikanten. De eerste naam die gestrikt werd was Ricky Gordon, de man die in 1974 maandenlang de hitlijsten domineerde met een remake van Elvis’ klassieker ‘Such a night’. Zo ontstond spontaan ook de benaming voor dit concert.

san2002jveDe tweede naam op de affiche werd ‘The Romantics’. De vijf muzikanten vertegenwoordigen samen zo’n 200 jaar rock ’n roll – ervaring en dat vertaalt zich zeker op het podium. Top of the bill van de eerste editie van ‘Such a night’ werd J. Vincent Edwards. Geboren in Newcastle (Engeland) begon Edwards z’n carriere in de Londense musical ‘Hair’. Z’n grote doorbraak in Europa maakte hij met het nummer ‘Thanks’. Vele hits volgden en zelfs bij de opkomst van de disco wist Edwards zich te handhaven met hits als ‘Love hit me’ en ‘Right back where we started from’, waarvan dit laatste hem zelfs wereldfaam bezorgde. De eerste editie van ‘Such a night’ was een onvergetelijke avond.

Eind 2003, na een succesvolle tweede editie van Such A Night overigens, blijkt dat Radio Malaika niet door de beruchte erkenningsronde geraakt is. De Zeelse zender moet dus noodgedwongen stoppen. Het team van Such A Night staat voor een moeilijke keuze maar beslist toch om onafhankelijk verder te gaan. Er komt dus een derde editie. En dat blijkt achteraf de enige goeie keuze geweest te zijn want ook deze derde en de volgende edities werden stuk voor stuk mooie en onvergetelijke momenten, zowel voor de organisatoren als voor het muzikaal genietende publiek.